Chiptuning TuningBox Powerbox

TuningBox - az "okosság"

Az utóbbi idők egyik legelterjetebb "feketedoboza".Rengeteg féle és fajta kering világszerte a fillérestől a több százezerig mindenféle árkategóriát megtalálunk,de hogyan is működnek?

Nos a működésükben és felépítésükben is lényeges eltérések lehetnek.

  • A legegyszerűbb TuningBoxok egy egyszerű módszert alkalmaznak: több üzemenyag juttatása a motorba.Milyen módon?
  • A működés egyszerű: be kell csapni a vezérlőegységet valamely érzékelő adatainak megváltoztatásával,hogy többlet üzemanyag kerüljön a motorba.
  • Ez az érzékelő lehet pl.: hőmérséklet jeladó,adagoló mennyiség szabályozó,vagy common rail rendszereknél a nyomás jeladó.

Itt látható egy tipikus TuningBox TDi-hez:

Egy szép dobozba csomagolva

Korrektül leszigetelve,hogy ellenálljon az időjárás viszontagságainak

Végül a szigetelésből előbukkan az "elektronika"

A képen talán nem látni rendesen az ellenállást az "áramkör" közepén :-)) Ezzel a kis ellenállásal becsapható az ECU.Az már más kérdés,hogy semilyen egyéb szükséges korrekciót nem hajtunk végre csak a vezérlőegység ellenőrzése nélkül megnöveltük az üzemanyag mennyiségét.

A vezérlőegység vígan dolgozik tovább abban a hiszemben,hogy minden a programozott értékek szerint történik,pedig...

Egyes TuningBoxokra egy állítható potmétert is szerelnek,hogy állítani lehessen ezt az ellenállást .Figyelni kell,hogy az érték a hibahatáron belül maradjon.

Okosabb Boxok

Természetesen szót kell ejteni a "valamivel okosabb" Boxokról is.Ezek már tartalmaznak egy kisebb áramkört,amely képes arra hogy a terhelés függvényében csapja be az ECU-t.Tehát az előző példával ellentétben,ahol egy állandó értékkel csapjuk be a vezérlőegységet,itt a terhelés változásával tesszük ezt.

Ez egy kifinomultabb csalás,de még mindig csak a befecskendezett mennyiséget növeltük meg,egyéb korrekciók szintén érintetlenül maradnak.Az ECU itt sem érzékeli a csalást egésszen addig amíg a hibahatáron belül történik mindez.

Amint a határértékeket átlépjük a vezérlőegység vészüzemre kapcsol és kigyújtja MIL lámpát.

Vezérlőegység helyettesítő Boxok

Ezek lényegében már egy különálló komplett vezérlőegységek.Főleg a versenysportban fordulnak elő,a hétköznapi autókban ritkán alkalmazzák a magas ára miatt.Ezek ára kb.150.000 Ft-tól többszázezer Ft-ig is terjedhet.Ezeknél a vezérlőegységeknél már korrekt módon optimalizálható a motor működése.